top of page
Forfatters billedeScandinavian Travel

Den ultimative guide til Svartifoss-vandfaldet på Island

Landet med ild og is kan prale af et svimlende antal vandfald - 10.000 for at være præcis. Og der er mange imponerende vandfald, der normalt optræder på besøgendes rejseplaner.


De mest bemærkelsesværdige er Dettifoss, som er det kraftigste vandfald i hele Europa. Seljalandsfoss, vandfaldet du kan gå bagved. Og selvfølgelig Godafoss-vandfaldet, hvor det siges, at øens officielle omvendelse til kristendommen fandt sted. Men ingen er så interessant og har inspireret så mange som Svartifoss Vandfald.


I denne artikel vil vi afsløre alt, hvad du behøver at vide om Svartifoss, og hvorfor dette vandfald er et så specielt sted, som du skal besøge. fascineret? Så læs videre. Du kan blive overrasket over, hvad du lærer.



Svartifoss vandfald; de grundlæggende fakta


Dette er de grundlæggende fakta om Svartifoss Vandfald:


  • Grunden til, at Svartifoss-vandfaldet gør sådan et indtryk på folk, er på grund af dens sekskantede sorte basaltklippe-baggrund . Det giver helt sikkert nogle dramatiske billeder.

  • Det er også derfor, det er forståeligt, at ordet Svartifoss direkte oversættes til "sorte fald" .

  • Svartifoss ligger i Skaftafell Nationalpark, der nu udgør en del af den større Vatnajökull Nationalpark .

  • Det er Svartifoss' unikke æstetik, der gør den så populær, og bestemt ikke dens højde. I den kategori, med blot 20 meter , blegner Svartifoss i forhold til vandfald som Glymur-vandfaldet. Dette berømte vandfald tårner sig 198 meter op i himlen!


Hvordan blev Svartifoss vandfald dannet?


Sorte basaltsøjler er ikke noget nyt for øen og er et direkte resultat af al den vulkanske aktivitet i Landet med Ild og Is. Basaltsøjler er resterne af udbrud, der skete for hundreder af år siden.


Det er svært at tro, at disse sorte klipper engang var varm, flydende lava, der tog sig vej gennem det islandske landskab. Denne lava kølede derefter ned i et meget langsomt tempo på grund af den kolde luft og kom i kontakt med den kolde jord og kolde vand. Denne afkølingsproces forårsager krystallisation.



Hvor er Svartifoss, og hvordan kommer jeg dertil?


Som vi allerede har nævnt, kan Svartifoss findes i Skaftafell National Park , som nu er en del af Vatnajökull National Park. Det er nær kysten på den sydøstlige side af øen. For at komme til Svartifoss har du grundlæggende to muligheder: Book en plads på en guidet tur eller brug din egen transport. Hvor lang tid køreturen tager vil afhænge af, hvor du befinder dig på øen. Dette burde give dig en idé:


  • Fra Reykjavík – 4 timer

  • Fra Höfn – 1 time, 40 minutter

  • Fra Vik – 1 time, 45 minutter

  • Fra Jokulsarlon Lagoon – 45 minutter


Mange vælger også at tage på en  ringvejstur , der har Svartifoss som en af ​​hovedattraktionerne langs ruten. Uanset hvad starter de fleste besøgende deres Svartifoss-rejse fra Reykjavík ved at køre mod øst ad ringvejen.



Vandreturen til Svartifoss Vandfald


Svartifos er ikke et af de vandfald, man kan stirre på fra parkeringspladsen. Det kræver en lille indsats (men bare rolig, ikke for meget). Du bliver nødt til at vandre en 2-kilometer sti til vandfaldet , men det er en meget nem vandretur og kræver absolut ingen vandrefærdigheder eller erfaring.


Den anden mulighed er at tage på den længere Svartifoss vandresti. Det starter ved besøgscentret, sløjfer rundt om vandfaldet og tager dig derefter tilbage til besøgscentret. Selvom stien er længere (3,4 kilometer), er den egentlig ikke meget sværere end dens kortere modstykke, bortset fra at den har nogle ret stejle stigninger på steder, der kan være en smule vanskelige for små børn og ældre.


Husk også, at alle stier også kan være meget glatte, efter at det har regnet . Du bør afsætte cirka 45-60 minutter til det kortere spor og 2-3 timer til det længere spor. Hvis du vælger at tage på en af ​​de guidede ture, tager de fleste også omkring 2 timer.


Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Svartifoss?


Svartifoss-vandfaldet er åbent hele året rundt, og uanset om det er vinter eller sommer i Island , er det ret spektakulært. Hver årstid har sin egen skønhed . Om sommeren står du og stirrer på vandet, der strømmer ned ad de sorte basaltklipper. I løbet af vinteren bliver man forkælet med et vintereventyrland med frosne vandfaldsfangarme, der dingler over klipperne! Alt dette med et tæppe af sne, der dækker den omgivende jord.


Bare pas på ikke at glide på en iskold plet i de koldere måneder. Husk også dagslystimerne, da højden af ​​sommeren bringer 20+ timers dagslys hver dag, mens vinteren kun har 4 timers dagslys hver dag.


Vi har også et lokalt ordsprog her på øen, der siger, at "du kan opleve alle fire årstider på en dag i Island". Så vi anbefaler stærkt, at du holder øje med Islands vejrudsigt og Islands vejforhold.


På denne måde bliver du ikke fanget i dårligt vejr eller når en blindgyde på grund af pludselige vejspærringer. Vi anbefaler også, at du får en tidlig morgenstart i de travle sommersæsoner, så du kan forsøge at undgå højsæsonens trængsel.



Svartifoss som inspiration


Svartifoss har faktisk været lidt af en muse for både lokale og besøgende på øen. De, der befinder sig i hovedstaden Reykjavík, bør besøge Hallgrimskirkja . Denne smukke Art Deco kirkebygning er tegnet af arkitekten Gudjan Samuelsson. Inspirationen fandt han i Svartifoss.


Når du ser på dette arkitektoniske mesterværk, kan du se den kirke-orgellignende form og sekskantede søjletræk. Svartifoss har også gjort det til vores skærme på grund af dets unikke udseende. Vandfaldet har været med i den populære serie, Game of Thrones . Desuden har Svartifoss-gletsjeren endda været stedet for et episk slag i filmen Batman Begins.


Seværdigheder i nærheden af ​​Svartifoss


Svartifoss er ikke den eneste attraktion i dette område. Der er en del andre spændende seværdigheder og aktiviteter, som du måske ønsker at føje til din Svartifoss-udflugtsplan. Disse omfatter:


  • Mere udfordrende vandrestier som Sjonarnipa (6,4 km lang) eller Bæjarstadarskogur (15,8 km lang).

  • Skaftafell Blue isgrotten (udforskning af grotten kan kun ske via en guidet tur, og den er kun åben i de koldere måneder).

  • Vandring i Skaftafell-gletsjeren (på grund af sikkerhedshensyn kan denne aktivitet også kun udføres med en guide).

  • Tag en bådtur på Jokulsarlon Glacier Lagoon .

  • Spis fisk og skaldyr på Pakkhus Restaurant i fiskerbyen Hofn .

  • Tag et afslappende bad i Vök-badene i Egilsstadir .

  • Skogafoss vandfald.

  • Gå en tur på Reynisfjara Black Sand Beach .

  • Seljalandsfoss vandfald.



Indkvartering nær Svartifoss


Hvis du gerne vil bo i nærheden af ​​Svartifoss, vil du finde masser af overnatningsmuligheder, der passer til enhver præference eller budget. Følgende bolig kan varmt anbefales:



Ofte stillede spørgsmål om Svartifoss Vandfald


Nedenfor finder du yderligere svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om Svartifoss Vandfald:


Hvor langt er Skaftafell Visitor Center fra Svartifoss?


Skaftafell Besøgscenter er, hvor de fleste starter deres Svartifoss-vandring. Afstanden fra Skaftafell Besøgscenter til Svartifoss er omkring 1,6 km.


Hvor finder jeg en Svartifoss guidet tur?


Du har masser af muligheder, når det kommer til guidede ture til Svartifoss. Den første kræver ikke engang meget forskning eller indsats. Du skal blot til Skaftafell Besøgscenter og bestille din Svartifoss guidet tur der.


Eller du kan bestille en plads på en guidet tur udført af en af ​​de mange guidede rejsearrangører her på øen (enten personligt eller online). Disse guidede ture kan spænde fra dagsudflugter til længere, flerdages ture. De fleste af dem inkluderer også andre aktiviteter og attraktioner på tværs af øen.



Er det tilladt at campere ved Svartifoss?


Nej. Du kan ikke campere ved Svartifoss Vandfald. Du kan campere blot et par kilometer væk på en af ​​de bedste campingpladser på Island: Skaftafell Campground. Fra campingpladsen er der kun en kort gåtur til Besøgscentret, hvor Svartifoss Vandfalds stier begynder. Det er helt klart det næstbedste at campere ved selve Svartifoss.


Hvorfor skal jeg tage vandtæt udstyr og tøj med til Svartifoss?


Vandtæt udstyr og tøj bliver uvurderligt, når man besøger vandfaldene i Island. Vandtætte vandrestøvler vil sikre, at dine fødder ikke bliver våde, når du går på mudrede stier. En regnfrakke og andet vandtæt tøj vil holde dig tør fra tågen og sprøjten skabt af vandfaldene.


Svartifoss vandfald; et must at besøge


Med alt, hvad du har lært om Svartifoss, vil det praktisk talt være en forbrydelse ikke at inkludere det som et stop på din rejseplan til Island. Vi er store tilhængere af, at der ikke er nogen bedre måde at udforske øen på end ved at lave en roadtrip ud af den. Derfor vil vi altid anbefale at tilføje Svartifoss som et stop til en længere ringvejstur.


At leje en campervan i Island er altid en god mulighed for sådan en tur. Det tager sig af både transport og overnatning og giver dig mulighed for at campere komfortabelt – uanset årstiden. Så hvad venter du på? Svartifoss, Islands sorte vandfald, er kun en flyvetur og en roadtrip væk!

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
bottom of page