top of page
Forfatters billedeScandinavian Travel

Guide til F-Roads i Island. Hvad skal du vide om dem?

Mange siger, at det at rejse til Island er at rejse uden for alfarvej. Den virkelige opgave er, når du vover dig ud af at køre Ringvejen . Men du vil først virkelig forstå det ordsprog, når du har rejst på F-Roads i Island . Vi giver dig nedenstående oplysninger om, hvordan du rejser disse naturskønne, men vanskelige ruter.


Mange er meget forsigtige, når det kommer til F-vejene Island, men rejsende, der faktisk har taget disse veje mindre tilbagelagt, vil fortælle dig alt om, hvad du går glip af, hvis du giver disse ruter et spring. I denne artikel fortæller vi dig alt om F-vejene, hvordan du navigerer dem sikkert og hvilke ruter der anses for at være de bedste.


Hvad er F-veje i Island?


F-vejene i Island er de barske og hårde ruter på Island. Disse veje er smalle grusveje , som ikke vedligeholdes regelmæssigt. Du kan ikke tage disse veje i et standardkøretøj - du skal bruge et 4x4-køretøj . Da mange af disse veje heller ikke er markeret ordentligt, anbefaler vi stærkt, at du holder et kort til at henvise til tæt på.


Kort over F-Roads i Island


Du kan få et ørneblik over alle ruterne på dette kort over F-veje i Island . Som du kan se, er størstedelen af ​​dem koncentreret midt på øen, som er Islands vilde, uspolerede bagland!



F-vejene Island: Kun i en begrænset periode


Dette kan lyde som en osteagtig infomercial, men det er sandt. På grund af vejrforholdene i Island er F-vejene kun åbne i korte perioder . Selvom disse perioder varierer mellem veje, åbner de generelt i juni/juli og lukker igen i september. 


Men læg mærke til; du vil være særlig opmærksom på vores råd, hvis du vil være nogle af de første chauffører efter åbning, da du ikke ved, hvad der ligger og venter efter skaden forårsaget i vintermånederne i Island .



Hvilken type køretøj skal jeg bruge på F-vejene?


Som vi allerede har været inde på, kan du ikke køre på F-vejene uden at bruge en 4x4 . Mange mennesker sværger til Jeep, men for os vil den afgørende faktor altid forblive terrænet. Hvis din rutes største udfordringer er at være en ujævn tur med mange huller og et par vandpytter, kan du helt ærligt vælge næsten enhver 4x4 .


Du kan endda køre F-vejene med en campervan , men du skal tjekke med dit udlejningsfirma, da visse F-veje er off-grænser i henhold til din aftale. Når du spejder en flod eller et vandløb på din rute, bør dine søgekriterier straks omfatte en anstændig frihøjde (alt fra 18 centimeter).


Vi anbefaler også at tage en snak med dit biludlejningsfirma og de lokale om den faktiske tilstand af den vandmasse, du skal krydse. Der er forskel på en lille flod og en flod . Sidstnævnte vil sandsynligvis kræve, at du går efter en af ​​de større 4x4'ere såsom Land Cruiser, Hilux eller Land Rover Defender. Eller endda en af ​​de smukt modificerede bad boys, der vil være i stand til at tage på F-vejene uden problemer.


Tips om kørsel på F-veje


Alene det faktum, at du skal bruge en 4x4 for at køre på F-vejene, er nok til at skræmme visse rejsende væk. Men det burde det virkelig ikke. Så længe du ved, hvordan du håndterer dig selv på F-vejene med den rigtige type køretøj, kan disse ruter ende med at blive din bedste tur til dato. Her er et par kloge ord at leve (eller rettere køre efter):


Gør brug af Buddy-systemet


Hvis det er din første F-road rodeo, anbefaler vi, at du ikke tager den på selv. Brug det klassiske buddy-system og sørg for, at du rejser sammen med mindst ét ​​andet køretøj i en gruppe. På denne måde er hjælpen kun et par meter væk.


Husk altid, at bukken stopper med dig


Forsikring er et must, når man lejer på F-vejene, men forsikringen dækker ikke dumhed. Hvis du tager unødvendige risici, skal du ikke lytte til vejradvarsler og andre råd og ender med at beskadige køretøjet – du vil blive holdt ansvarlig.


Lav et dobbelttjek


Vi har allerede nævnt, at F-vejene kun er åbne i visse perioder af året. Men med disse uforudsigelige ruter ved man aldrig. Så før du officielt starter din køretur, skal du dobbelttjekke, om ruten er åben. Dette er meget nemt at gøre ved at gå videre til den islandske vej- og kystforvaltnings hjemmeside.


Bliv på vejen


Du er allerede gået væk fra alfarvej ved at tage F-vejene, der er ingen grund til at håne skæbnerne ved at gøre dit eventyr længere. Ikke alene er det ulovligt, men hvis du ender med at fare vild eller har brug for anden hjælp, bliver det en mission at finde dig.



Husk, at det ikke er en race


Dette er noget mange rejsende til Island kæmper med, og det er ikke anderledes, når det kommer til F-vejene Island. Der er simpelthen så meget at lave og se, at rejsende altid har travlt med at sætte kryds ved alt på deres to-do-liste.


Men denne følelse af uopsættelighed skal efterlades, når man tager F-vejene. Langsomt og stabilt er navnet på spillet. Med løst grus, skarpe sving, blinde vinkler, kun én vognbane for trafik fra begge retninger og mange flere udfordringer, er dette ikke stedet at udleve dine Fast and the Furious-forhåbninger.


Pak nok forsyninger


Det er den slags tænkning, vi ikke rigtig er vant til i civilisationen. Men når vi siger pak nok forsyninger, mener vi pak nok mad og drikke til den planlagte varighed af din køretur og så pak endnu mere! På F-vejene Island er det ikke ualmindeligt, at køretøjer sidder fast, bliver beskadiget, you name it, og efterlader deres passagerer strandet. Og der er ingen dagligvarebutikker, man hurtigt kan gå ind i for at fylde op.


Fyld op


Vores sidste punkt er forløberen for denne. Hvis du allerede ved, at du ikke vil finde butikker langs din rute, så lad være med at satse på garager, tankstationer osv. Faktisk har højlandet kun én tankstation (Hveravellir), og du ønsker ikke at løbe tør for benzin midt i ingenting. Så før du rejser, skal du sørge for at fylde op.


Hav nødnumre i nærheden


Dette er virkelig en god tommelfingerregel for enhver tur og ikke kun F-vejene Island. Sørg for, at du har Islands alarmnummer (112) og andre vigtige numre såsom udlejningsfirmaet, din sygeforsikring osv. på ét sted og tæt på.


Og sørg for, at alle i din gruppe ved præcis, hvor de kan finde disse. Du vil blive overrasket over, hvor svært det kan være at finde et nummer, når presset er på. Selvom nogle F-veje ikke vil have et signal til nogle af de andre nødkontakter på din liste, vil det islandske alarmnummer stadig fungere.


Vær forberedt på al slags vejr


Islændingene er berømte for deres ordsprog, at du virkelig kan opleve alle årstider på kun én dag i Island, det er sådan vejret fungerer her. Så lad dig ikke narre. Du er måske gået derfra med solskin på en dag med vindstille, men det kan ændre sig med en enkelt hat. Dette vedrører ikke kun tøj og tilbehør, men også dækkene på dit køretøj, bjærgningsudstyr osv.



Sådan krydser du floder på F-vejene Island


Som vi allerede har nævnt, vil du støde på floder og vandløb på visse F-veje, hvor den eneste vej ud er gennem . Men hvis du følger vores råd, burde det ikke være for svært:


Kryds på det udpegede sted


Der er en grund til, at dette sted blev valgt. Vær ikke den rejsende, der tror, ​​de ved bedre end de lokale, og prøv at finde en anden måde. Det eneste du finder er dig selv i problemer.


Gå langsomt


Det er næsten instinktivt at ville komme op af vandet så hurtigt som muligt, men lad være. Tag det langsomt. I det øjeblik du begynder at se vand sprøjte på din motorhjelm og forrude, kører du allerede for hurtigt.


Hold dig til et lavt gear


Et afgørende element for at krydse en flod er at køre i lavt gear. Og endnu vigtigere, prøv ikke at skifte gear, når du allerede er i vandet.


Dette er ikke noget at tage hovedet på


Selvom det tjener dig godt at tage fat på det meste i livet, er det ikke en af ​​dem at krydse en flod. Det anbefales, at du kører med dit køretøj i en vinkel. Forsiden af ​​dit køretøj skal også vende nedstrøms.


Foretag den rigtige dømmekraft


Kan du huske vores pointe om forsikring og dumhed? Nå, at krydse floder er bestemt en af ​​de afgørende beslutninger, der kan komme tilbage for at bide dig i forsikringsrøvlen. Tommelfingerreglen for at krydse enhver flod er, at det skal være sikkert at krydse i et køretøj, hvis det er sikkert for dig at vade i. Med andre ord, traske igennem eller gå igennem. Hvis du ikke er i stand til at gøre det, så vær hellere sikker end ked af det og giv det et spring. 


Vær opmærksom på vandstanden


Bortset fra styrken af ​​åen, bør du også være opmærksom på vandstanden. Hvis vandet kommer over toppen af ​​dine dæk, er det ikke en god opfordring at stadig forsøge at krydse.


Lad dig ikke narre af roen


Ser du et sted i floden, der ser særligt roligt ud? Nå, det er højst sandsynligt, fordi det også er et af de dybeste steder. Absolut ikke hvor du ønsker at finde dig selv, når du krydser en flod.


Timing er alt


Floder, især gletsjerfloder, har et meget lavere flow tidligt om morgenen. Det skyldes, at solen endnu ikke har haft mulighed for at smelte sneen.



De bedste F-veje i Island


Nu hvor du ved, hvordan du navigerer på disse vanskelige ruter, her er dem, der varmt anbefales :


F66 (Kollafjardarheidi)


Denne rute ligger mellem Kollafjördur-bugten (i Sydvestfjordene) og Isafjördur-bugten (i Nordvestfjordene ) . Denne rute er omkring 25 kilometer lang og vil tage dig omkring 3 timer. Denne rute kan ses som lidt af en udfordring, og du skal være forberedt på et par vandløbskrydsninger, men der er en god grund til, at den har et så godt ry for måneudsigt.


F570 (Jökulshálsvegur)


Denne rute løber mellem den nordlige og sydlige del af Snæfellsnes-halvøen , mellem Olafsvik og Arnarstapi. Denne rute er omkring 18 kilometer lang og vil tage dig omkring 2 timer. Denne er også ret udfordrende, mest på grund af dens stejle hældning. Men det er netop derfor, du vil tage denne vej. Som en af ​​de højeste ruter i Island byder den på en absolut betagende udsigt fra toppen.


F575 (Eysteinsdalsleid)


Dette er bestemt ikke en rute for sarte sjæle, og ekstra forsigtighed tilrådes. Der er næsten ikke noget telefonsignal, og dette er ikke en vej, der ser meget trafik (i forhold til et muligt redningsscenarie). Men dreng, byder denne rute på nogle unikke oplevelser!


Denne rute tager dig fra Utnesvegur til Eyvindarhola Lava Cave, ind i den populære Snæfellsjökull Nationalpark og bag den 700.000 år gamle gletsjer toppede vulkan, som parken er opkaldt efter. Som om det ikke allerede er motivation nok til at begynde at pakke, er Snukkjufoss- og Klukkufoss-vandfaldene også synlige fra denne vej.


F735 (Pjófadalavegur)


Denne vej er selve definitionen af ​​den naturskønne rute. Denne rute går fra øst til vest og løber mellem Hveradallir varme kilder og Pjófadalir. Selvom der er en flodkrydsning på denne vej, er den normalt meget lavvandet og let at navigere.


Rejsende belønnes med en spektakulær udsigt langs hele denne rute, som omfatter gletsjere, bjerge og floder. Hvis du foretrækker at have dit eventyr med en side af civilisationen, er dette ruten for dig, da du vil finde nogle faciliteter, herunder en lille café i Hveradallir.


F35 (Kjölur)


Dette er nok den mest populære bjergrute, når det kommer til F-vejene på Island. Den løber fra Geysir på Den Gyldne Cirkel hele vejen gennem midten af ​​Island op mod nord.


Ind i den vilde side af Island


det islandske højland er en særlig kilde til stolthed. F-veje giver adgang til dette vilde territorium og lader dig føle, at du farer vild i ørkenen. Husk blot at blive på de afmærkede stier. Selvom du måske ikke ser det, er meget af Islands flora ret skrøbelig. 

Respekter venligst naturen, når du sidder bag rattet i Islands bakker. Hvis du stadig har spørgsmål eller føler dig lidt usikker på, hvilket køretøj du skal bruge, eller hvilken rute du skal tage, så tøv ikke med at kontakte os .

25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
Autocamper Island -  leje af autocamper i Island
bottom of page